Wat is de LATER-poli?
Steeds meer kinderen met kanker genezen dankzij betere behandeling en zorg. Op dit moment zijn er in Nederland meer dan 12.000 mensen die als kind kanker hebben gehad. Uit onderzoek blijkt dat je als ‘survivor’ meer kans hebt op gezondheidsproblemen dan je leeftijdgenoten. Soms ontstaan deze late gevolgen pas jaren na de behandeling. Veel late gevolgen zijn goed te behandelen, zeker als je er op tijd bij bent.
Daarom word je regelmatig uitgenodigd voor de LATER-poli. Hoe vaak je moet komen, hangt af van je diagnose en behandeling. Dit kan variëren van eenmaal per jaar tot eenmaal per vijf jaar.
Op de LATER-poli komt alle kennis over late gevolgen samen. Onze LATER-zorg is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en jarenlange ervaring? Zo krijg je de zorg die je nodig hebt.
In het eerste gesprek krijg je uitleg over de LATER-poli en over je persoonlijk LATER-zorgplan. Hoe vaak je voor controle komt en welke onderzoeken je krijgt, hangt af van de vorm van kanker en de behandeling die je hebt gehad. Deze bepalen de kans op late gevolgen. Die controles kunnen jaarlijks blijven, maar ook eens in de tweeënhalf of vijf jaar.
Je ontvangt voor elk LATER-bezoek een uitnodiging met daarin de datum, tijd, plaats en de onderzoeken die gepland staan. We proberen alle onderzoeken en het gesprek op dezelfde dag te doen.
Als je in het Máxima bent behandeld, zijn je gegevens bij ons bekend. Als je van een andere LATER-poli komt, dan zijn je gegevens meeverhuisd naar het Máxima. De LATER-poli van het Prinses Máxima Centrum is namelijk een samenvoeging van de LATER-poli’s van:
- het AMC (Amsterdam)
- het ErasmusMC (Rotterdam)
- het UMCG (Groningen)
- het UMCU (Utrecht)
- het VUMC (Amsterdam)
Er zijn ook LATER-poli’s in het LUMC (Leiden) en het Radboudumc (Nijmegen). Als je daar onder controle bent, kun je daar met je vragen terecht.
Als jij al lang wacht op een uitnodiging of benieuwd bent wanneer je aan de beurt bent, neem dan contact met ons op. We kunnen dan een afspraak voor je plannen als je dat wilt.
Een bezoek aan de LATER-poli valt onder de verzekerde zorg en wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Als je 18 jaar of ouder bent, heb je te maken met het verplichte eigen risico. Wanneer je overweegt je eigen risico te verhogen, houd dan rekening met je LATER-controles.
Als je met het openbaar vervoer komt, stap je bij het Prinses Máxima Centrum uit (halte WKZ/Prinses Máxima Centrum). Kom je met de auto, dan kun je parkeren in de parkeergarage van het Máxima. Je nummerbord wordt gescand, dus je krijgt geen parkeerticket. Na je voer je bij de parkeerautomaat je kenteken in om te betalen.
Je kunt meteen doorlopen naar de LATER-poli. Je vindt deze op de begane grond, links bij de espressobar.
Je bezoek aan de LATER-poli
'Hoe bereid je je voor op je bezoek? Wat neem je mee, waar moet je zijn? En wanneer krijg je de uitslagen? Dat alles lees je hieronder.
In de wachtruimte staan een leestafel en een kast met informatiefolders en je kunt koffie, thee en/of chocolademelk nemen. Als je wat langer moet wachten, kun je naar het restaurant, de espressobar of de tuinen.
- Wanneer je door de klapdeuren komt, meld je je eerst bij de doktersassistente. Deze controleert je identiteits-, adres- en huisartsgegevens. Samen nemen jullie de plaats en tijd van de geplande onderzoeken door. Vervolgens worden in kamer 1 of 2 je bloeddruk, lengte en gewicht gemeten.
- Je hebt een gesprek met de LATER-arts/verpleegkundig specialist, krijgt een lichamelijk onderzoek en eventueel aanvullende onderzoeken. Tijdens het gesprek kun je vragen stellen en eventuele lichamelijke klachten en andere problemen bespreken. De LATER-arts/verpleegkundig specialist vraagt ook naar je gezondheid, studie, werk, vrienden en over hoe je je behandelperiode ervaren hebt en of dat nog van invloed is op je leven nu. En naar wat je weet over mogelijke late gevolgen, vruchtbaarheid enzovoort.
- De LATER-poli heeft ook een psycholoog, een verpleegkundig specialist vruchtbaarheid en fysiotherapeuten en werkt samen met specialisten van het UMCU/WKZ, zoals een cardioloog (hart), longarts, endocrinoloog (hormonen), gynaecoloog en revalidatiearts. Je krijgt uitleg bij wie je moet zijn en waarom.
- Je wordt voor het gesprek, bloedafname en onderzoeken, zoals hartecho, longfunctieonderzoek en gehoortest, opgehaald in de wachtruimte.
- Meld je na elk gesprek of onderzoek bij de doktersassistent zodat deze overzicht houdt over je planning.
- Vanwege de afstand naar sommige onderzoeken of mogelijke uitlooptijd, is het niet mogelijk alle onderzoeken aansluitend te plannen. Je kunt dan gebruik maken van het restaurant, de espressobar en de tuinen.
- Bloedafname is op de LATER-poli. Mocht je prikangst hebben of moeilijk te prikken zijn, zeg dit dan tegen de doktersassistent.
- Hartecho, longfunctieonderzoek en gehooronderzoek zijn ook op de LATER-poli, net als het gesprek met LATER-arts, verpleegkundig specialist, psycholoog of fysiotherapeut.
- Onderzoeken als een MRI of echo zijn in het Prinses Máxima Centrum. Andere onderzoeken zoals een mammografie, MRI of DEXA-scan, zijn in het UMCU. Dit is ongeveer 20 minuten lopen. De doktersassistente geeft je een routebeschrijving. Mocht dit te ver voor je zijn of vind je het lastig alleen naar het onderzoek te gaan, dan kan de doktersassistente eventueel zorgen voor een rolstoel en een vrijwilliger die met je meegaat.