Welke groepen geven de afdeling ‘Quality of Life’ vorm?
- Psycho-oncologie met pedagogisch medewerkers, maatschappelijk werk en psychologen;
- Ontwikkelingsgerichte zorg (OGZ) met educatieve voorzieningen, KLIK, activiteiten & evenementen, vrijwilligersorganisatie, consulent levensvragen en Kinder Advies Raad;
- Anesthesie, sedatie en pijn (ASAP);
- Supportive care, met o.a. comfort team, infectiepreventie, diëtisten en fertiliteit;
- Sport- en bewegingscentrum;
- Kwaliteit van zorg met kwaliteitsadviseurs en ombudsvrouwen;
- LATER-poli.
Het Prinses Máxima Centrum gaat uit van het kind in ontwikkeling. Dat betekent dat we systematisch aandacht willen hebben voor het fysieke, sociale, emotionele, cognitieve en spirituele domein. Zowel tijdens behandeling, follow up en in de levensfasen daarna (late effecten). We willen kinderen begeleiden die van kanker genezen om optimaal te kunnen participeren in de samenleving. De afdeling ‘Quality of Life’ organiseert het continu verbeteren van deze zorg, in verbinding met de gehele organisatie.
Bij alles wat wij doen stellen we ons de vraag: wat betekent dit voor het kind, ouders en gezin? Wat betekent dit voor de kwaliteit van leven nu en later? Om ouders en kinderen zo goed mogelijk grip te geven op de impact van kinderkanker op hun leven, willen we steeds betere afstemming binnen de zorg realiseren. Graag willen we het leven zo normaal mogelijk door laten gaan.
Máxima professionals, vertegenwoordigers van cliëntenraad en VOKK discussiëren elke maand over verbetermogelijkheden in ons centrum. VOX (VOKK survivors) speelt een belangrijke rol bij het meedenken over zorg en research rond Later-zorg. De kinderadviesraad (KAR) speelt een belangrijke rol met het geven van gevraagd en ongevraagd advies rond thema’s die onze kinderen aangaan. De ombudsvrouwen gaan ons helpen om de input van ouders en kinderen structureel op te halen en in verbinding met professionals te verbeteren. Graag willen we dat ouders en kinderen pro-actief en vanaf het begin kunnen meedenken over hoe we gezamenlijk de best mogelijke zorg en kwaliteit van leven voor onze kinderen realiseren.
- Psycho-oncologie: Dr. Martha Grootenhuis
- Supportive care: Dr. Wim Tissing
- Late effecten: Dr. Leontien Kremer
- Neuropsychologie: Dr. Marita Partanen
De onderzoekers brengen in kaart hoe we de kwaliteit van zorg in de toekomst het beste kunnen vormgeven en zij ontwikkelen nieuwe interventies om de kwaliteit van zorg steeds verder te verbeteren.