Afgelopen najaar vond een grote verbouwing van de keuken en het restaurant plaats. Er kwamen ongeveer 160 zitplaatsen bij, de keuken werd vernieuwd en gasloos gemaakt, de indeling van de uitgiftebalie wijzigde. Een nieuwe toevoeging, wens van de KinderAdviesRaad (KAR), werd gerealiseerd: de kinderbalie. Aan het uiteinde van de uitgiftebalie zijn een paar treden gemaakt bij de tekst ‘Kanjers mogen hier alles aan de kok vragen’. Kinderen die niet op hun kamer hoeven te blijven, kunnen bij de kinderbalie hun bestelling doen en iets te eten kiezen.
Tevredenheid
Esther Fijnekam, contractmanager eten & drinken, vertelt over de aanleiding voor de kinderbalie: ‘Bij het opstellen van de nieuwe voedingsvisie is aan gezinnen gevraagd hoe tevreden zij zijn over het eten en drinken in het Máxima. Dit gaat zowel over het eten en drinken op de klinische afdelingen en de dagbehandeling met de Kanjerkar als over het restaurant. Over het algemeen is de tevredenheid in de kliniek heel hoog. Er is waardering voor de ruime keuze op de Kanjerkar, de suggesties van de gastvrouwen en -heren van Hutten en het aantal ronden, zes keer per dag. De ouders en kinderen gaven aan dat het in het restaurant voor kinderen lastig was om te zien wat er speciaal voor hen verkrijgbaar is. Ook de KAR attendeerde ons daarop. De uitgiftebalie was te hoog voor de meeste kinderen.’
Kindermenu
Omdat voeding een belangrijk speerpunt is en kinderen en ouders gestimuleerd worden om in het restaurant te eten, werden de koppen bij elkaar gestoken en een speciale kinderbalie gemaakt. Esther: ‘Bij de kinderbalie hangt de menukaart met de kindergerechten van die dag. En als kinderen iets anders willen, mogen zij alles aan de kok vragen. Dit past helemaal in de herziene voedingsvisie, waarbij we een gezond aanbod hebben, maar ook de keuze gemaakt kan worden om te kiezen voor iets minder gezonds. Precies waar kinderen (en/of hun ouders) behoefte aan hebben, passend in het medisch beleid. Er zijn ook eiwitverrijkte en energiebeperkte gerechten.’
De reacties van kinderen zijn goed, vertelt chef-kok Niels Bron: ‘Kinderen kunnen de mooi opgemaakte schalen zien met salades van verse groenten, broodjes en mandjes met lunchgerechtjes en warme soepen Ze roepen vaak: ‘Wat is er allemaal nog meer?’ Door een gesprekje met de kinderen, kunnen wij iets maken waar zij op dat moment trek in hebben.’ Mashal (9) heeft zin in een fruitsalade, de kok maakt hem ter plekke. De jongen gaat ermee op de foto en zegt: ‘Cool!’