Waarom is de LATER-poli noodzakelijk?
In de afgelopen dertig jaar is er veel vooruitgang geboekt in de behandeling van kinderkanker waardoor steeds meer kinderen genezen. Op dit moment zijn er in Nederland meer dan 12.000 kinderen die kanker hebben overleefd. In de loop der jaren is duidelijk geworden dat kinderen die behandeld zijn tegen kanker op de lange termijn gezondheidsklachten kunnen krijgen. De kans dat je last krijgt van late gevolgen hangt af van de soort kanker en de behandeling die je als kind hebt gehad. Sommige gezondheidsklachten ontstaan pas jaren na het einde van de behandeling. Er zijn ook mensen die helemaal geen late gevolgen van hun behandelingen hebben. Veel late gevolgen zijn te verhelpen. Toch heeft helaas zeventig procent van alle overlevenden van kinderkanker één of meerdere gezondheidsproblemen.
Wat is de LATER-poli?
Wanneer je als kind of tiener kanker hebt gehad is een goede controle en nazorg belangrijk. In principe blijf je daarom de rest van je leven onder controle. Deze controles vinden plaats op een speciale polikliniek: de LATER-poli van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. In dit centrum worden sinds juni 2018 alle kinderen met kanker behandeld. Onze ambitie is ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. Onze zorg houdt daarom ook niet op na het einde van de behandeling. Op de LATER-poli worden zowel kinderen als volwassenen uit het hele land onderzocht op late gevolgen van behandeling van kinderkanker. De LATER-poli is dé plek waar alle kennis en kunde op het gebied van deze late gevolgen is samengebracht. Op de LATER-poli kunnen we late gevolgen in een vroeg stadium ontdekken en behandelen, soms zelfs nog voordat er klachten zijn.
Wanneer krijg je een oproep?
Iedereen die in aanmerking komt voor de LATER-poli krijgt hiervoor een oproep. Dit is standaard en geen reden om ongerust te worden. Hoe vaak je opgeroepen wordt voor een controleafspraak hangt af van de soort kanker en de behandeling die je hebt gehad. Het varieert van één keer per jaar tot één keer per vijf jaar.
Wat kun je verwachten van een controleafspraak?
Als je op de LATER-poli komt heb je een afspraak met de arts. Die benieuwd is hoe het met je gaat. Ook vertelt de arts meer over mogelijke late gevolgen die bij jouw ziektegeschiedenis en behandeling voor kunnen komen. Ook zal hij/zij een aantal standaard lichamelijke onderzoeken uitvoeren. Na de afspraak met de arts krijg je vaak nog aanvullende onderzoeken, zoals bloedonderzoek, urineonderzoek, een longfunctieonderzoek en/of een echo van het hart. Deze onderzoeken worden zoveel mogelijk op dezelfde dag gepland. Welke onderzoeken de arts laat doen hangt ook weer af van je specifieke situatie en de behandelingen die je hebt gehad. Als het nodig is kan de arts je ook doorverwijzen naar andere zorgverleners. Dit kan een andere medisch specialist zijn, maar ook een psycholoog als daar behoefte aan is.
Wetenschappelijk onderzoek op de LATER-poli
Om de behandeling van kinderkanker te blijven verbeteren doen we ook wetenschappelijk onderzoek op de LATER-poli. Het kan dus zijn dat je gevraagd wordt om mee te werken aan een onderzoek. Dit wordt altijd vooraf met jou besproken en je ontvangt hierover ook altijd een informatiebrief. Deelname aan wetenschappelijk onderzoek is vrijwillig en niet verplicht.
Meer informatie
Meer informatie over kinderkanker en late gevolgen kun je lezen op de website van de Stichting Kinderoncologie Nederland of bij VOX, het netwerk van mensen die als kind kanker hebben gehad en onderdeel van de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK). Bij VOX kun je ook terecht als je in contact wilt komen met andere mensen die kinderkanker hebben gehad.
Contactgegevens