Een operatie gebeurt altijd onder narcose of sedatie zodat je kind er niets van voelt. De operatiekamers zijn in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Ingrepen onder sedatie zijn vaak op de sedatiekamer van het Máxima.
Van tevoren
Op de POS-poli (pre-operatieve screeningspoli) heb je een gesprek met de anesthesioloog of een anesthesiemedewerker. Zij geven je uitleg over de narcose of de sedatie. Je hoort ook vanaf wanneer je kind niet meer mag eten en drinken.
Afhankelijk van het soort operatie wordt je kind een dag van tevoren of op de dag zelf opgenomen. Als je kind al een VIT of lijn heeft wordt deze aangesloten en soms wordt er wat bloed afgenomen. De medisch pedagogisch zorgverlener bereidt je kind voor en legt uit wat er gaat gebeuren.
De ingreep
Kort voor de operatie krijgt je kind een operatiejasje aan en wordt op bed over de kleurenbrug naar de operatiekamer gebracht. Een ouder mag mee de operatiekamer in, net als de medisch pedagogisch zorgverlener.
Je kind krijgt plakkers op de borst om de hartslag in de gaten te houden. Het krijgt ook een klein rood lampje om een vinger of teen waarmee het zuurstofgehalte in het bloed wordt gemeten. Wanneer de anesthesioloog je kind in slaap heeft gebracht, kun je buiten de operatiekamer wachten. De anesthesioloog houdt je kind tijdens de operatie goed in de gaten. Als de operatie klaar is, wordt je kind naar de uitslaapkamer gebracht en mag je er weer bij.
Na afloop
Terwijl je naast je kind zit, wordt het in de uitslaapkamer rustig wakker. Je kind is misschien nog suf of misselijk en als het tijdens de operatie een buisje in de keel heeft gehad, kan het wat keelpijn hebben. Dit gaat meestal snel over. Als je kind goed wakker is, mag het weer wat eten en drinken. Je hoort van de verpleegkundige wanneer jullie weer naar je eigen kamer mogen. Bij sommige operaties wordt je kind na afloop bewaakt op de intensive care. Meestal hoor je dit van tevoren.