Indeling ruimte
De indeling van deze ruimte is samen met ouders en kinderen bedacht. In het deel voor de ouders staat een éénpersoonsbed met een verrijdbaar onderschuifbed. Het onderbed mag je op de kamer naast je kind zetten. Ook de andere meubels zijn verplaatsbaar, zoals het tafeltje en de grote luie stoel. Deze laatste is kantelbaar en makkelijk van de ene naar de andere kamer te brengen.
Op de kinderkamer hangt een whiteboard om op te tekenen of om tekeningen en kaarten op te hangen. Ook kan je er korte mededelingen voor elkaar op zetten. Onder de zitbank zijn opbergbakken voor speelgoed en kleding. Aan de haakjes aan de muur kun je van alles ophangen, zoals kaarten en slingers. Jullie hebben allebei een eigen badkamer.
Oproepsysteem voor verpleging
Op je kamer is een verpleegoproepsysteem. Met één druk op de knop (of via de afstandsbediening) roep je de verpleegkundige op. Zij krijgt een melding op de pieper en neemt zo snel mogelijk contact met jullie op. Op onderstaande afbeelding staat links de oproepknop aan de muur (het rode kruis). En rechts de knop op de afstandsbediening.
Eigen koelkast
op je kamer heb je een eigen koelkast. Het is de bedoeling dat je deze zelf schoonhoudt. Je let ook zelf op de houdbaarheid van de producten die je hierin bewaart. Een servicemedewerker maakt de koelkast schoon als jullie weer naar huis gaan.
Smart-tv
In het gedeelte van je kind is een smart-tv. Deze is gemonteerd met verstelbare beugels, zodat je de tv kunt draaien in de gewenste richting. Je kan je eigen laptop of tablet meenemen om in het oudergedeelte bijvoorbeeld een film te kijken.
Je kan ook gamen op je kamer. Hiervoor moet je een aanvraagformulier invullen en een aantal stappen doorlopen met je device. Dit formulier en de gebruiksaanwijzing liggen bij de verpleegkundige.
Balkon
Het oudergedeelte komt uit op een balkon. Hier kun je even een luchtje scheppen. We vragen je wel om de balkondeuren zoveel mogelijk dicht te houden om het ‘binnenklimaat’ niet te verstoren. Op het balkon mag je niet roken en ook niet wandelen, want dat kan hinderlijk zijn voor andere ouders en kinderen. Daarnaast is het verstandig om de deur naar de kamer van je kind dicht te houden wanneer je op het balkon zit.
Zonwering
Op het dak van ons centrum staat een weerstation opgesteld. Naar aanleiding van de weersomstandigheden zal de automatische zonwering reageren. Dit is afhankelijk van een aantal factoren zoals bijvoorbeeld de felheid van de zon, de windsnelheid en de tijdsindicatie (avond/nacht). In principe is de regeling van de zonwering altijd zelf te bepalen. Daarnaast is iedere ouder kind-kamer voorzien van zowel vitrage als overgordijnen.
Isolatiekamers
Het kan voorkomen dat je kind een bacterie of virus bij zich draagt die gevaarlijk is voor de andere kinderen. Ook in dit geval gelden extra strenge regels voor de hygiëne. Je kamer heeft dan een speciaal luchtdruksysteem en een extra deur (sluiskamer). Het kan ook zijn dat de bezoekers een schort moeten dragen en een mondkapje voor moeten doen. In dit geval mag je kind helaas ook niet naar de openbare ruimtes. Het gevaar voor de andere kinderen is dan te groot. Meestal mag je wel samen naar buiten gaan.
Er is een eet-huiskamer met een keuken waar je maaltijden voor jezelf en je gezin kan klaarmaken. Er is kookgerei aanwezig en kruiden en olie om gerechten op smaak te brengen. De servicemedewerker weet hoe je de maaltijdbox kunt bestellen bij onze keuken. Op deze verdieping zijn ook ontspanningsruimtes en ruimtes om te spelen.
Wasmachine
Op de derde verdieping staan drie wasmachines en drie drogers voor de ouders (zelfservice). Er is wasmiddel aanwezig. Je kan je naam en telefoonnummer op een formulier schrijven, zodat je gebeld wordt, als de was klaar is. Dit formulier ligt naast de wasmachines. Ook ligt er een memo dat je op de wasmachine kan plakken als je niet wil dat anderen de was uit de trommel halen. Dit kan belangrijk zijn vanwege de hygiëne. Het is handig dat je bereikbaar bent op het moment dat de was gewisseld kan worden.
Voor een overzicht van alle andere voorzieningen in het centrum, kijk hier.
Bij de opname in het ziekenhuis komt ook een apothekersassistent op bezoek. Hij/zij controleert of de medicijnen van je kind goed in het systeem staan. Om je goed voor te bereiden op onderzoeken en je hierbij te begeleiden, komt de pedagogisch medewerker langs. Hij/zij komt graag met je kind praten en spelen en voor verrassende afleiding zorgen. Wanneer je kind op de kamer moet blijven, en dus niet vrij kan rondlopen, komt de consulent onderwijsondersteuning op de kamer langs. Zo kunnen we ervoor zorgen dat je kind op school bijblijft bij zijn klasgenoten.
Misschien wil je wat privacy op je kamer hebben. Dan kunnen de communicatiekaarten je hierbij helpen.
Het is mogelijk om broertjes en zusjes een nachtje te laten slapen. Ook vriendjes en vriendinnetjes
zijn welkom. Jullie bepalen dit zelf in afstemming met de verpleegkundige. Zijn de kinderen die blijven slapen jonger dan 12 jaar, dan moet er altijd een volwassene blijven slapen. Logés hoeven alleen persoonlijke (nacht-)spullen en kleding mee te nemen. Beddengoed en handdoeken zijn aanwezig. Er kunnen maximaal twee mensen tegelijkertijd overnachten.
Overnachten in het Ronald McDonald Huis
Het Ronald McDonald Huis is op loopafstand van het Prinses Máxima Centrum. Dit huis is beschikbaar voor gezinnen met meerdere kinderen die in de buurt willen overnachten. Ook is er een tweede locatie van het Ronald McDonald Huis (‘de villa’), die beschikbaar is voor ouders en kinderen die ver weg wonen en bijvoorbeeld de nacht voor de behandeling of juist de nacht na de behandeling willen blijven. Wanneer je meer informatie wilt hebben, kun je terecht bij je verpleegkundige.
Ouders en/of kinderen met wie opnames worden gemaakt, worden altijd vooraf benaderd en gevraagd om toestemming. We vragen dan een toestemmingsformulier te ondertekenen. Daarmee geef je aan akkoord te zijn met het maken van de beelden en het gebruik van de beelden door ons en/of door derden. Je kunt onze medewerker altijd vragen waarvoor de opnames zijn. Er worden geen beelden van jou of je kind gemaakt zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven. Voor vragen kun je altijd terecht bij medewerkers op de zorgafdeling.