In het lichtblauwe kartonnen koffertje zitten zeven verpakte tussendoortjes voor één week en een smaakpaspoort. Elk tussendoortje bestaat uit een gezonde, verse dip op basis van groenten met sticks gemaakt van volkoren meel en peulvruchten. Pip Bär, student Food Innovation bedacht het. Ze deed haar afstudeeropdracht Food Innovation op de afdeling diëtetiek. Ze vertelt: ‘Het concept van de dishkoffer is gericht op wereldse smaken en nodigt op een speelse manier uit om de tussendoortjes met aandacht op te eten.’ Ze testte haar aannames op een groep kinderen van een jaar of elf. Het concept ‘reizen’ is verweven in het concept, vandaar de klinkende naam: Dishkoffer.
Verzadigingsmechanisme
Een half jaar geleden begon stagiaire Pip met een voedingsvraagstuk voor kinderen met hypothalame dysfunctie als gevolg van een hersentumor bij de hypothalamus. Het kind ervaart hierdoor minder signalen van verzadiging. Vaak is daarnaast het rustmetabolisme verlaagd. Diëtisten Jannet Dekker en Rianne Ruitenburg zijn gespecialiseerd in de begeleiding van deze kinderen. Rianne: ‘Het is een moeilijke combinatie voor kind en ouders, een verlaagde voedingsbehoefte aan de ene kant mét eetdrang en minder verzadiging en hierbij (het risico op) een te hoog gewicht. Hoe kun je deze kinderen verantwoorde tussendoortjes geven?’
Wereldse smaken
Pip vertelt: ‘Ik wilde voor kinderen met hypothalame dysfunctie iets ontwikkelen om de mentale verzadiging te stimuleren. Ik kwam op het concept Dishkoffer met gezonde tussendoortjes waarbij kind én ouders betrokken worden.’ Voor de ouders wordt een website gemaakt met recepten voor de dips en andere gezonde recepten met wereldse smaken voor thuis. Jannet: ‘De dieetcode is heel streng voor deze kinderen en ouders. De voedingsinnovatie is heel positief, richt zich op mogelijkheden in plaats van wat er allemaal niet kan of mag. Het koffertje stimuleert een gezond eetpatroon en ouders die hier thuis mee aan de slag gaan. En zo kan het op langere termijn een positieve bijdrage leveren aan leefstijlverandering bij kinderen met hypothalame dysfunctie.’
Innovatieprijs
Een vakjury, bestaande uit docenten, ambassadeurs en alumni van de HAS, beloonde de dishkoffer van Pip met een Food Innovation Award. En hoe gaat het nu verder met het koffertje met tussendoortjes? Het concept heeft veel potentie voor de praktijk van het Máxima. Behalve voor kinderen met een hypothalame dysfunctie kan het ook geschikt zijn voor andere kinderen omdat het past binnen een gezond eetpatroon. Pip gaat het concept in de komende tijd verder uitwerken zodat het qua duurzaamheid, logistiek en waardering nóg beter wordt.