Deze website maakt gebruik van cookies. We gebruiken cookies om instellingen te onthouden en je bezoek soepeler te laten verlopen. Daarnaast gebruiken we ook cookies voor de verbetering van de website en het verzamelen en analyseren van statistieken. Lees meer over cookies

Hoe kun je goed eten bij kinderen met kanker stimuleren?

Tijdens de behandeling voor kanker is het vaak lastig voor kinderen om goed en voldoende te eten. Uit onderzoek van prof. Wim Tissing bleek dat een te laag gewicht bij diagnose en afvallen in de eerste drie maanden zelfs een risicofactor is voor meer bijwerkingen en lagere overlevingskansen. Dus hoe kun je goed eten bij kinderen met kanker stimuleren? Het Máxima hostte een digitale ouderinfo-avond over dit onderwerp, waarin diëtisten, onderzoekers en cateraar Hutten hun kennis deelden.

Goede voeding kan bijdragen aan een betere uitkomst van de behandeling voor kinderkanker en is daarmee een belangrijk speerpunt van het Máxima. Eigenlijk is het devies om zo gezond en zo normaal mogelijk te eten, volgens de ‘schijf van vijf’, aldus Tissing. Maar goed en gezond eten is lang niet altijd vanzelfsprekend voor een kind met kanker. Problemen met eten kunnen komen door de spanning en emotie die bij een kankerdiagnose komen kijken. Ook bijwerkingen van de behandeling zoals misselijkheid of een pijnlijke mond of keel, of gewoon een verminderde eetlust, kunnen het moeilijk maken om goed en voldoende te eten.

Praktische tips
Diëtisten Nina van der Linden en Rianne Ruitenburg gaven tips die kunnen helpen een goede voedingstoestand te verkrijgen en te behouden. Voor een kind kan het frustrerend zijn als het niet lukt om normaal te eten, vertelden ze. Dwingen kan averechts werken, dus rust rondom de eetmomenten is van groot belang. Bij verminderde eetlust adviseren de diëtisten om kleine beetjes verdeeld over de dag te eten, en raden ze aan om bijvoorbeeld volle in plaats van halfvolle zuivelproducten aan te bieden, of dubbel broodbeleg: zo haal je uit hetzelfde eetmoment zoveel mogelijk calorieën en eiwitten. Allerlei kleine aanpassingen kunnen zo samen het verschil maken aan het eind van de dag.

Smaakverandering
Waarom kinderen eigenlijk een verminderde of veranderde eetlust hebben, is een vraag waar PhD-student Mirjam van de Brink zich over buigt. Ze vertelde over haar onderzoek naar reuk- en smaakveranderingen bij kinderen met kanker. Omdat reuk- en smaakcellen net als kankercellen snel delen, worden ze mogelijk ook gedood door chemotherapie. Door middel van vragenlijsten en geur- en smaaktesten brengt ze het probleem van hinderlijke smaakveranderingen in kaart.

Van den Brink hoopt dat haar onderzoek zal leiden tot bewustwording bij zorgprofessionals van de impact van reuk- en smaakveranderingen, en tot beter (voedings)advies om hiermee om te gaan. Zorgverleners en ouders raadt ze aan om mee te gaan in de veranderde voorkeur, en uit te proberen wat nog wel lekker is. Als tip gaf ze mee om kinderen die meer smaak beleven neutrale voedingsmiddelen als roomkaas aan te bieden, en bij verminderde smaak juist smaakversterkers als ketchup, dressing of augurken.

Herkenbare gerechten
Als laatste kwamen twee medewerkers van Hutten, de cateraar in het Máxima, aan het woord om vragen van ouders te beantwoorden. Janiek Koolen vertelde dat bij de opening de filosofie nog was om kinderen met interessante en kleurrijke gerechtjes te verleiden tot (gezond) eten. Maar gaandeweg, en aan de hand van feedback van kinderen en ouders, is steeds meer opgeschoven naar herkenbaarheid. Als eten lastig is voor een kind helpt het om uit vertrouwde opties te kunnen kiezen. En die staan nu dus op het menu bij de Kanjerkar, die meerdere keren per dag op de zorgafdeling langskomt. Er zijn twee menukaarten, waarvan er een speciaal energierijker is voor kinderen bij wie in meer of mindere mate sprake is van (risico op) ondervoeding.

Een terugkerend thema tijdens de bijeenkomst was de dunne lijn tussen tevreden zijn dát een kind eet, en de voeding zo gezond mogelijk te houden. Eén ouder benoemde bijvoorbeeld dat gezond eten voor veel kinderen geen prioriteit is, zolang het sondevoeding kan vermijden. Het is belangrijk om rekening te houden met de wensen van het kind, maar ook om in het belang van hun gezondheid wel grenzen te stellen, vertelden de experts. Concluderend werken ouders, zorgprofessionals, diëtisten en catering in het Máxima samen om voor elk kind te zorgen voor een zo goede en zo gezond mogelijke voeding.