Dr. Raphaële van Litsenburg, kinderoncoloog in opleiding met aandachtsgebied slaap, heeft een slaapzorgpad opgesteld. Raphaële: ‘Een zorgpad omvat verschillende stappen. Allereerst is het belangrijk dat de zorgverlener aandacht heeft voor slaap en tijdig problemen herkent. Als een kind last heeft van slapeloosheid of een verschoven ritme dan kunnen we door middel van het optimaliseren van de slaapomstandigheden en soms door het voorschrijven van medicatie behandelen. Als dit onvoldoende effect heeft, bespreken we de situatie in een multidisciplinair overleg. Artsen, psychologen en verpleegkundig specialisten buigen zich over de slaapproblematiek. Als er hoog complexe slaapproblemen zijn, kan een consult bij de kindersomnoloog aangevraagd worden. Ik ben ervan overtuigd dat het slaapzorgpad leidt tot een betere kwaliteit van leven voor kind én ouders.’
Spreekuur
Vanaf medio juli houdt een kindersomnoloog van SEIN, expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde, een keer per maand spreekuur in het Prinses Máxima Centrum. Soms is het onduidelijk waar de slaapproblemen precies vandaan komen, waardoor het moeilijk is om een gepaste behandeling te starten. Dit kan komen omdat er veel dingen tegelijk aan de hand zijn, maar ook omdat er lichamelijke problemen meespelen. Zoals een verstoring van de ademhaling in de nacht, onbegrepen nachtelijke onrust of overmatige slaperigheid overdag, die vragen om speciale evaluatie en behandeling. Kinderneuroloog en somnoloog dr. Sigrid Pillen: ‘Ik ben aanwezig bij het multidisciplinaire overleg waar de kinderen met slaapproblemen in het Máxima worden besproken. Vaak kan ik daar al extra adviezen geven, waarmee behandelaren verder kunnen. Ook de meeste slaaponderzoeken, zoals actigrafie en melatonine metingen gebeuren vanuit het Máxima. Ik help met de interpretatie van de uitslag. Als het toch complexer blijkt te zijn of uitgebreid slaaponderzoek nodig is, zoals een polysomnografie, dan zie ik kinderen en hun ouders op de poli in het Máxima voor een second opinion. We hebben geregeld dat de meeste slaaponderzoeken in de thuissituatie plaatsvinden, om de belasting voor kinderen en ouders zo laag mogelijk te houden.
Samenwerking
Het Prinses Máxima Centrum en SEIN zijn een samenwerkingsovereenkomst aangegaan tot 2025 om de preventie en behandeling van slaapproblemen bij kinderen met kanker te verbeteren. De kindersomnoloog verzorgt ook de opleiding en extra training van zorgprofessionals in het Máxima op het gebied van slaap.