Prototype
Bernadette vertelt: ‘Ik maakte een schets van een fietsje met de infuuspaal maar dat is moeilijker dan je denkt. Het moet veilig, stabiel, niet te zwaar en te log zijn.’ Ze kwam in contact met de afdeling Medische Technologie en Klinische Fysica (MTKF) van het UMC Utrecht waar Jesse Bosma als medisch product ontwerper werkt. Samen werkten Bernadette en Jesse aan een prototype. Jeroen van het ‘atelier’ MTKF maakte het. En zo ontstond er een leuk rood fietsje dat over de voet van een infuuspaal wordt gezet.
Ontwikkeling
‘We hebben nu een prototype van een kinderfiets die een infuuspaal kan voortbewegen. De kinderen van ontwerper Jesse Bosma (3 en 5 jaar) hebben er al op gefietst. Maar nu komt de fase van testen. Samen met fysiotherapeuten, verpleegkundigen en medisch technici gaan we een prospectieve risicoinventarisatie maken. We zijn erg benieuwd of de risico’s die we nog gaan ontdekken acceptabel zijn en zo nee, of er aanpassingen gedaan kunnen worden zodat mijn idee werkelijkheid kan worden.’ aldus Bernadette.
Volgende stap
Een verbeterd prototype is de volgende stap in het proces. En dan is het zaak om het speciale fietsje te laten produceren. Bernadette: ‘We hebben 5.000 euro gewonnen met de Onco Care Challenge en hopelijk is dat een beginkapitaal voor de productie van de eerste exemplaren. We hopen dat er fietsenmakers of bedrijven zijn die ons willen helpen. Kinderen zijn vaak lange tijd in het Prinses Máxima Centrum opgenomen. Voor de ontwikkeling is het erg belangrijk dat kinderen met kanker, net als gezonde kinderen, zo veel mogelijk spelen en bewegen. En hoe leuk is het als kinderen lekker rondjes infuutsen in de gangen of binnentuin? We denken ook dat veiliger fietsen zal zijn dan hoe het nu in de praktijk gaat.’