‘De VR-brillen zijn een mooie aanvulling op ons instrumentarium bij de begeleiding van kinderen met kanker, vanaf zes jaar,’ vertelt medisch pedagogisch zorgverlener en projectleider VR, Tirza Schuerhoff. ‘Als afleiding maar ook ter ontspanning kunnen kinderen hun eigen VR-wereld kiezen. We hebben een project waarin we ook het effect van VR op de voorbereiding van een medische behandeling evalueren.’ Lianne (8): ‘Ik had de VR-bril alleen als afleiding, hoor! De filmpjes die ik het leukste vond, waren: zwemmen met dolfijnen, lopen bij de leeuwen en vliegen in de lucht. Ik heb ook in de VR-achtbaan gezeten maar dat vond ik best wel heftig. Het is zo echt, dat ik er draaierig van werd.’ Haar ouders zeggen: ‘We zagen dat Lianne helemaal in een andere wereld terecht kwam. Ze zwaaide met haar handen en bewoog mee met de acties in de VR-film. Wij konden op een tablet meekijken in haar wereld, maar niet zo levensecht als zij alles zag.’
Nieuwe films
Tirza Schuerhoff: ‘Behalve voor afleiding en ontspanning onderzoeken wij of VR kan bijdragen aan de voorbereiding op medische handelingen. Sinds kort zijn er twee gloednieuwe voorbereidingsfilms gerealiseerd voor VR over radiotherapie en (de voorbereiding voor) een MRI-onderzoek. In de VR-film wandel je bijvoorbeeld de MRI-ruimte binnen en ziet vanuit jouw perspectief alles om je heen. De deuren, muren, apparatuur en de laboranten die je iets vertellen. Zo worden kinderen voorbereid op een behandeling die komen gaat.’ Deze films zijn helemaal op maat gemaakt voor het Máxima en geven levensecht de omgeving weer waar de kinderen mee te maken krijgen. ‘De resultaten van het eerste jaar VR-project zijn veelbelovend. Met 10 VR-brillen en twee VR-voorbereidingsfilms kunnen we de zorg verder verbeteren voor het reduceren van angst en stress bij kinderen met kanker. In het project wordt gekeken wat de effecten van VR zijn op afleiding maar ook op de voorbereiding van een behandeling. Dit wordt geëvalueerd met het kind zelf, de ouders en de professionals’, aldus Tirza.
En dan is er de nuchtere beoordeling van Lianne: ‘De VR-bril helpt een beetje. Ik vond het best leuk als afleiding.’ Dat komt omdat Lianne een eigen voorkeur heeft als het om medische handelingen gaat: ze wil er graag zelf helemaal bij zijn. Als het even kan helpt ze met het klaarleggen van buisjes en doekjes en als er bloed afgenomen moet worden laat ze iedereen tellen van 10 naar nul. En dan… is de handeling gedaan!
De VR-brillen zijn er dankzij de steun van donateurs van de Prinses Máxima Centrum Foundation.