Wat is een Ommaya-reservoir?
Een Ommaya-reservoir is een klein kastje met daaraan een lijntje. Het kastje wordt onder de hoofdhuid geplaatst. De lijn komt vanaf het kastje uit in de hersenkamers waar het hersenvocht wordt aangemaakt. De arts of verpleegkundig specialist kan via het kastje medicijnen geven en hersenvocht afnemen.
Het inbrengen
De kinderneurochirurg brengt de Ommaya in. Deze operatie gebeurt onder narcose op de operatieafdeling van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Na afloop heeft je kind een paar hechtingen die vanzelf oplossen. Op de plaats van de Ommaya kun je een klein rondje bobbeltje zien. Na een paar dagen mag je kind weer naar huis.
Mogelijke problemen na de operatie
Zie je thuis dat er pus uit de wond komt, heeft je kind boven de 38,5 graden koorts of tweemaal boven de 38 graden of is het suf, neem dan meteen contact op met verpleegkundig specialist van jullie afdeling.
Hoe gaat het aansluiten van de Ommaya?
Je kind zit op een behandeltafel terwijl je eventueel achter je kind zit. De arts of verpleegkundig specialist maakt de huid tweemaal goed schoon en voelt waar het reservoir zit. Met een dun naaldje wordt het reservoir aangeprikt. Er wordt eerst wat hersenvocht opgezogen in een klein spuitje en eventueel wordt hersendruk gemeten. Daarna wordt chemotherapie of een ander noodzakelijk medicijn langzaam ingespoten. Je kind merkt er weinig van. Als het wat duizelig wordt, helpt het om even plat te liggen. Na afloop mag je kind gewoon weer alles doen.
Omgaan met een Ommaya-reservoir
Als het haar van je kind weer is gegroeid, zie je het bobbeltje niet meer. Je kind mag met een Ommaya alles doen.
Wanneer de behandeling is afgelopen, wordt de Ommaya niet verwijderd, zoals een VIT of lijn, maar blijft altijd zitten.
Telefoonnummers
- Tijdens kantooruren:
- Verpleegkundig specialist neuro-oncologie: 088 9729204
- Verpleegkundig specialist solide-oncologie: 088-9729203
- Verpleegkundig specialist hemato-oncologie: 088-9729311
- Na 17:00 uur bel je 088-9727272 en vraag je naar de zorgcoördinator. Deze kan je doorverbinden met de dienstdoende arts.
Maak je je ernstig zorgen, bel dan de spoedlijn: 088-9729257.