Vrijwel alle kinderen gaan tijdens hun behandeling ook naar een shared care centrum. ‘Shared care’ is gezamenlijke zorg. Zo kunnen ze dicht bij huis terecht voor opvang bij acute complicaties, plotselinge koorts, acuut ziek zijn, bloedtransfusie of een voedingsprobleem. Ook pushes of korte (dag)klinische kuren chemotherapie worden op de kinderafdeling van een shared care centrum gegeven. De kinderafdelingen van ziekenhuizen waar het Prinses Máxima Centrum mee samenwerkt zijn gevestigd in Amsterdam (UMC), Ede, Eindhoven, Enschede, Delft, Den Bosch, Deventer, Goes, Groningen (UMC), Hoorn, Leeuwarden, Rotterdam (UMC), Venlo en Zwolle. Twee van de vele kinderen die ook in een shared care centrum komen, zijn Thomas en Fenna. Wat vinden zij en hun moeders ervan?
Overdracht
Thomas (9) speelt graag een potje airhockey met zijn moeder Sanne. De airhockeytafel staat middenin de speelkamer op de kinderafdeling van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Thomas is er kind aan huis omdat hij voor de behandeling van ALL al anderhalf jaar onder behandeling is bij kinderarts Charlotte Drykoningen en kinderverpleegkundige Karin Achterberg en haar collega’s. Zijn moeder Sanne vertelt: ‘Wij zijn regelmatig in Ede voor bloedonderzoek. De laboranten kennen hem, hij geeft geen kik als hij een vingerprik krijgt, want dat is hier al zo vaak gebeurd.’ Juist vandaag heeft Thomas een volle stempelkaart (3 x geprikt) en hij kiest een potlood met gum uit de cadeautjesbak. Moeder Sanne: ‘Het bespaart ons weinig reistijd, maar in acute situaties is het fijn om zo dichtbij als mogelijk te zijn. We worden heel goed opgevangen in Ede, de kinderartsen en de kinderverpleegkundigen kennen ons. Iedereen is zo vriendelijk! We komen ook best graag, naar omstandigheden dan, naar het Máxima omdat dit nu eenmaal de hoofdlocatie voor de behandeling is en de ouder-kindkamers heel prettig zijn. Maar het allerbelangrijkst is natuurlijk goede zorg en goede overdracht. Dat iedereen weet wie we zijn en wat er met Thomas aan de hand is, zowel in het Máxima als in Ede.’ Thomas: ‘Het maakt mij niet uit waar ik naartoe moet, naar de Gelderse Vallei of naar het Máxima. Mama of papa gaan altijd met mij mee. Ik vind de speelkamer in Ede leuk en ik vind Koos Kikker best grappig. In het Máxima ga ik graag naar de studio van Muziekids, maar ook naar andere dingen.’
Thuisgevoel
Fenna (10) stapt met haar gouden laarsjes de kinderafdeling op en wordt meteen begroet door Rebecca Verstijnen, een van de kinderoncologieverpleegkundigen, Suzan Baken, de pedagogisch medewerker en kinderarts Carien Miedema van het Catharina Ziekenhuis. Als klap op de vuurpijl komen twee Cliniclowns met hun hoofd om de deur om vervolgens heel jaloers naar de gouden laarsjes kijken. Fenna weet precies de weg op de kinderafdeling en grijpt in de lade met knutselmaterialen, de lade vol bellenblaas en iets van de plank met spelletjes. Ze heeft pasgeleden het einde van haar tweejarige behandeling voor ALL in Eindhoven gevierd met het hele team én een lekkere taart. Haar moeder Marianne zegt: ‘We komen uit Helmond, dus is het Catharina Ziekenhuis voor ons veel dichterbij dan het Máxima. Voor bloedchecks is dat heel praktisch. We waren hier ook zeven weken lang om de dag voor een infuus (Erwinase) en één keertje voor opname toen Fenna koorts kreeg. Mede door de kleinschaligheid is de sfeer hier in Eindhoven heel goed. Iedereen is lief en behulpzaam. Op woensdagmiddag bracht Fenna vaak haar vriendinnetje mee en probeerden we het zo gezellig mogelijk te maken. De afspraken tussen het Máxima en het Catharina waren meestal goed geregeld. Als ouder word je het meest ongerust als je daar niet op zou kunnen vertrouwen.’ Fenna noemt nog de voordelen van het Catharina: de bezoekhond, de Cliniclowns en het knutselen. En het grote voordeel van het Máxima? ‘De lieve barista’s. We hadden in het Máxima de fijne traditie om ’s ochtends een lekkere koffie én een babychino (kinderkoffie) te halen bij de coffeebar!’ zeggen Fenna en Marianne in koor.