Lees het nieuwsartikel hier.
Maakt het voor het risico op een tweede kanker uit hoeveel chemo je hebt gehad?
Dit is niet te zeggen op basis van de resultaten van de huidige studie. Er is vooral gekeken welke typen chemotherapieën effecten hebben op het DNA en wat de schade precies is. Tweede kankers zijn relatief zeldzaam. Daarom is de groep patiënten te klein om iets te kunnen zeggen over een relatie tussen dosering van chemotherapie en het risico op een tweede kanker.
Is een tweede kanker iets anders dan een recidief?
Ja. Als de kanker tijdens of na de behandeling terugkomt, noemen we dat een recidief. Dat is dus dezelfde vorm van kanker die niet meer tegengehouden wordt door de behandeling. Een tweede kanker is als er echt een nieuwe, andere soort kanker ontstaat.
Is er een vervangende behandeling voor deze schadelijke chemotherapie?
Kinderen met kanker worden behandeld met de therapieën waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze het beste werken tegen de kanker, met zo min mogelijk bijwerkingen. Kinderoncologen wegen af hoe goed een behandeling werkt, tegen hoe zwaar de behandeling is voor een kind. Waar mogelijk zal altijd het minst schadelijke alternatief gekozen worden. Onderzoek helpt om bijwerkingen en late effecten steeds beter te begrijpen, om uiteindelijk minder schadelijke therapieën te ontwikkelen.
Kan ik de bloedstamcellen van mijn kind laten onderzoeken om te kijken of deze DNA-schade ook voor ons geldt?
Dat kan niet onderzocht worden voor individuele kinderen die niet meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek. Na behandeling voor leukemie staat je kind onder controle. Het verhoogde risico op een tweede kanker is een bekend laat effect van de behandeling, en is één van de dingen die wordt onderzocht als je voor controle terugkomt bij de kinderoncoloog of in de LATER-poli.
Is dit in ook in andere landen onderzocht? Waarom was dit niet al eerder bekend?
Het verhoogde, maar nog steeds kleine risico op een tweede kankerdiagnose is een laat effect van behandeling voor leukemie wat al eerder bekend was. Technieken om het DNA te bestuderen worden steeds beter. Daarom hebben onderzoekers nu een deel van de oorzaak van het verhoogde risico kunnen opsporen. De bijdrage van versnelde veroudering van het DNA aan de kans op een tweede kankerdiagnose was nog niet eerder of ergens anders in de wereld ontdekt. Wetenschappers in de hele wereld kunnen verder onderzoek doen: bijvoorbeeld naar manieren om kinderen met een hoog risico op een tweede kanker te herkennen, en naar de minst schadelijke vormen van chemotherapie.