Bereikbaarheid
De locatie van de apotheek waar je geneesmiddelen kunt afhalen, is gevestigd op de derde etage tegenover de centrale balie. De openingstijden zijn: maandag tot en met vrijdag van 7.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 8.00 uur tot 17.30 uur. De apotheek is tijdens openingstijden te bereiken via onderstaande contactgegevens.
Buiten deze openingstijden kan bij spoedgevallen contact opgenomen worden met de dienstdoende apotheker via de centrale receptie van het Prinses Máxima Centrum: 088-972 72 72.
Het faxnummer van de apotheek is 088-9727406.
Diensten apotheek
De apotheek in ons centrum heeft, naast de uitgifte van medicijnen, diverse diensten waar je gebruik van kunt maken.
Leveren van genees-, hulp- en zelfzorgmiddelen
Geneesmiddelen voorgeschreven op de polikliniek
Alle geneesmiddelen die thuis worden gebruikt, levert de apotheek van het Prinses Máxima Centrum. De apotheek voert, voordat de geneesmiddelen worden afgeleverd, een aantal controles uit, zoals de dosering, of het geneesmiddel in de kuur past en of het samen kan met andere geneesmiddelen. De geneesmiddelen worden aan je overhandigd in de apotheek in een van de spreekkamers. Indien het niet mogelijk is de geneesmiddelen aan jou zelf te overhandigen, zullen we deze bij je thuisbezorgen. Bij een eerste of tweede uitgifte, of een wijziging van geneesmiddelen, willen we deze graag persoonlijk aan je afleveren en geven daarbij uitleg.
Geneesmiddelen voorgeschreven bij ontslag van de afdeling of dagbehandeling
Op deze geneesmiddelen wordt door de apotheek ook een aantal controles uitgevoerd. Als er bij ontslag uit het ziekenhuis geneesmiddelen nodig zijn om thuis door te gebruiken, zal de apothekersassistent deze overhandigen tijdens het ontslaggesprek op de ouder-kindkamer of op de dagbehandeling. Je krijgt ook hier uitleg over de geneesmiddelen. Daarnaast geven we je een innameschema en een actueel medicatieoverzicht mee.
Geneesmiddelen voorgeschreven tijdens opname of dagbehandeling in het Prinses Máxima Centrum
Tijdens opname en of dagbehandeling worden geneesmiddelen gebruikt die op verschillende manieren toegediend kunnen worden. Bijvoorbeeld tabletten, drankjes, zetpillen of injecties. Alle geneesmiddelen worden door de apotheek voor toediening gereedgemaakt en gecontroleerd. Ook de kuurschema’s en combinatie van geneesmiddelen worden door de apotheek bekeken en vrijgegeven voor toediening. Het is belangrijk dat je de geneesmiddelen die door de apotheek aan je thuis zijn geleverd, meeneemt tijdens de volgende opname. Deze geneesmiddelen worden namelijk tijdens opname gebruikt zodat de kuur niet verstoord wordt.
Geneesmiddelen op maat
Voor kinderen wordt een groot aantal geneesmiddelen op maat gemaakt, op basis van bijvoorbeeld het gewicht. Deze bereidingen worden deels uitgevoerd door de apotheek van het Prinses Máxima Centrum, deels door de apotheek van het Radboudumc in Nijmegen, en deels door andere leveranciers. Tussen aanvraag en levering van een bereiding die buiten het Prinses Máxima Centrum wordt gemaakt, zit vaak een wachttijd van 1 tot 2 werkdagen.
Behandeling met een infuus thuis
Steeds vaker kunnen we een behandeling thuis voortzetten. Zo geven we al chemotherapie thuis, antibiotica of antischimmelmiddelen en pijnmedicatie bij een palliatief traject. De antibiotica en antischimmelmiddelen, inclusief bijbehorende hulpmiddelen voor de thuiszorg worden door de apotheek van het Radboudumc bij je thuis geleverd. Alle andere infusen worden via de apotheek van het Prinses Máxima Centrum geleverd.
Verbandmiddelen en hulpmiddelen voor inhalatoren
Als het nodig is en gecontracteerd door uw zorgverzekeraar, leveren wij verbandmiddelen en voorzetkamers voor de inhalatoren.
Een klein assortiment van zelfzorgmiddelen
Wij hebben een klein assortiment aan zelfzorgmiddelen, zoals pijnstillers beschikbaar in de apotheek.
Transport naar huis
Koelbox voor het mee naar huis nemen van geneesmiddelen die gekoeld bewaard moeten worden
Sommige geneesmiddelen moeten in de koelkast bewaard worden. Om deze geneesmiddelen gekoeld mee naar huis te nemen, ontvangt u van de apotheek een koelbox. De koelbox blijft eigendom van de apotheek en lever je weer in bij het volgende bezoek. Thuis bewaar je de geneesmiddelen in de koelkast.
Box voor het meenemen van materialen bij chemo thuis
Sommige chemotherapie die via een infuus wordt toegediend, kan thuis worden gegeven. Een voorbeeld hiervan is de cytarabine injectie. Bij deze toediening leveren we alle hulpmiddelen in een box mee, die de thuiszorg nodig heeft voor alle toedieningen. De box blijft eigendom van de apotheek en lever je weer in bij het volgende bezoek.
Opname- en ontslaggesprek
Voordat jullie kind wordt opgenomen, of op de dag van opname, heb je een gesprek met de apothekersassistent die op de afdeling aanwezig is. Tijdens dit gesprek wordt onder andere besproken welke geneesmiddelen thuis gebruikt worden. Tevens wordt gevraagd naar zelfzorg (vitamines, kruidengeneesmiddelen) en allergieën. Op deze manier brengen wij het geneesmiddelengebruik van jullie kind voor de dokter in kaart. Bij ontslag stelt de apothekersassistent met de dokter het ontslagrecept samen. De apothekersassistent geeft je uitleg over de (nieuwe) geneesmiddelen en beantwoordt eventuele vragen. Tijdens dit gesprek ontvang je een medicatieoverzicht, het innameschema en schriftelijke informatie.
Medicatiebegeleiding en -bewaking
De apotheek controleert alle geneesmiddelen die jullie kind gebruikt. Wij controleren bijvoorbeeld of de dosering past bij het gewicht van jullie kind en kijken naar wisselwerkingen met andere geneesmiddelen. Tevens geven we jou en jullie kind informatie over het gebruik van het geneesmiddel, de werking en de bijwerkingen. Tot slot maken we een overzicht van alle geneesmiddelen. Indien gewenst, kun je met een van de apothekers een uitgebreid gesprek aanvragen over de geneesmiddelen van jullie kind.
Aanvragen van herhaalrecepten
Het is mogelijk om de geneesmiddelen voor je klaar te zetten op de dag dat je in het Prinses Máxima Centrum bent. Wij vragen je om hiervoor uiterlijk vier werkdagen voor het bezoek aan te geven wat je nodig hebt. Dit kan per mail naar jullie afdeling.
Mailadressen: vs-solide@prinsesmaximacentrum.nlvs-hemato-onco@prinsesmaximacentrum.nl vs-neuro-onco@prinsesmaximacentrum.nlIn deze mail graag vermelden: naam en geboortedatum van het kind, om welke geneesmiddelen het gaat, naam van de hoofdbehandelaar en de datum van het polikliniekbezoek. Je kunt de medicatie afhalen bij de apotheek. In overleg kunnen wij de geneesmiddelen ook thuis laten bezorgen. Indien je nog in het bezit bent van een herhaalrecept, vragen wij je dit uiterlijk twee werkdagen voor het bezoek te mailen naar
apotheek@prinsesmaximacentrum.nl
Lees meer Lees minder
Preferentiebeleid
De Nederlandse overheid heeft enkele jaren geleden het preferentiebeleid geïntroduceerd. Het doel hiervan is om de kosten van geneesmiddelen te verlagen. De zorgverzekeraar kiest een fabrikant voor een aantal geneesmiddelen, welke zij vergoedt. Elke zorgverzekeraar kiest een eigen fabrikant. Het kan daarom zijn dat twee kinderen hetzelfde geneesmiddel ontvangen maar van een andere fabrikant. Onderzoek heeft aangetoond dat dit geen probleem vormt, de werkzame stof en de hulpstoffen zijn vaak hetzelfde. Indien je hierover meer informatie wenst, kun je terecht bij een van onze apotheekmedewerkers.
Delen van de medicatiegegevens met andere zorgverleners
De huisarts, thuisapotheek en de apotheek in het shared care centrum houden ieder een eigen medicatiedossier bij. Inzicht in deze gegevens is erg belangrijk voor het Prinses Máxima Centrum. Het is belangrijk dat wij in het Máxima alle informatie hebben van de medicatiegegevens van jullie kind. Daarom vragen wij je om jullie kind aan te melden bij het Landelijk Schakelpunt (LSP), zowel in de apotheek van het Prinses Máxima Centrum, als de apotheek van jullie huisarts en eventueel shared care centrum. Hierdoor krijgen wij elektronisch inzicht tot de medicatiegegevens. Ook de huisarts, of een andere behandelaar, kan deze gegevens inzien. Het medicatiedossier blijft op deze manier compleet. Bij jullie eerste bezoek geven wij uitleg over het LSP. Voor meer informatie, kijk op www.ikgeeftoestemming.nl en op www.vzvz.nl. Je kunt de toestemming altijd weer intrekken.
Kosten en vergoeding
Vanwege het beleid van de overheid worden de tarieven voor farmaceutische zorg van apothekers (en andere aanbieders in de farmaceutische zorg) vrijgelaten. Apothekers worden hiervoor gecontracteerd door de zorgverzekeraars. Voorheen stelde de overheid de tarieven vast. Daarnaast wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende zorgactiviteiten, ofwel 'prestaties', die de apotheek in rekening mag brengen. Sinds 1 januari 2014 is bijvoorbeeld de eerste terhandstelling van een (nieuw) geneesmiddel apart zichtbaar gemaakt. Dit is een onderdeel van de farmaceutische dienstverlening van het Prinses Máxima Centrum.
In het Prinses Máxima Centrum wordt op moment van behandeling het meest kosteneffectieve middel ingezet, vanuit de maatschappelijke verantwoordelijkheid de zorgkosten zo laag mogelijk te houden. Dit betekent dat voor een werkzame stof uitgewisseld kan worden tussen merk geneesmiddel (originator), generiek geneesmiddel of biosimilar gedurende een behandeltraject. Het Prinses Máxima Centrum volgt daarbij het beleid van de Academische ziekenhuizen.
Wat zie je op het overzicht van de zorgverzekeraar?
De kosten van het geneesmiddel en de kosten van de zorg die jullie kind daarbij in de apotheek ontvangt, staan apart op het overzicht van de zorgverzekeraar. Doordat de zorgverzekeraar bepaalt welke zorg en voor welke prijs de zorg wordt ingekocht, kan het zijn dat de prijs tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders verschilt.
Vergoeding
De meeste geneesmiddelenkosten en prestaties(zorgactiviteiten) kunnen rechtstreeks via de apotheek gedeclareerd worden bij jouw zorgverzekeraar. Deze afspraken zijn afhankelijk van de polisvoorwaarden. Het merendeel van de geneesmiddelen dat wordt voorgeschreven door de huisarts of specialist, wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Wij zullen hierbij vanuit de apotheek maximaal ondersteunen. De apotheek berekent geen spoedtarief voor diensten in de avond en het weekend.
Voor een beperkt aantal thuismedicatiemiddelen geldt een landelijke verplichte eigen bijdrage (dit is iets anders dan het eigen risico). Zorgverzekeraars innen deze bijdrage rechtstreeks bij jou tot een maximum van €250,- per patiënt. Indien geneesmiddelen met een eigen bijdrage worden voorgeschreven dan vermelden wij dit bij het overhandigen van de thuismedicatie. Het is daarnaast vermeld op het etiket van het middel.
Samenwerking
Er is een nauwe samenwerking tussen de apotheek en andere behandelaren van het Prinses Máxima Centrum. Door de korte lijnen binnen het centrum is het mogelijk om de behandeling met geneesmiddelen en de informatie die daarbij gegeven moet worden, goed af te stemmen met de kinderoncoloog. Het assortiment van de apotheek is afgestemd op de geneesmiddelen die voorgeschreven worden. Vrijwel alles is op voorraad in de apotheek. Wij staan in nauw contact met de diverse shared care centra.
Privacy
Wij vinden het erg belangrijk dat er zorgvuldig wordt omgegaan met jullie persoonsgegevens. We nemen vanzelfsprekend alle wettelijke regels, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming ('AVG'), in acht en beveiligen uw persoonsgegevens zorgvuldig en adequaat. In de algemene privacyverklaring en de privacyverklaring voor patiënten lees je alle informatie hierover.
Klacht, compliment of verbeterpunt?
Wil je een suggestie doen voor een verbetering of een compliment maken? Dat horen wij natuurlijk graag. Zowel klachten als verbeterpunten, maar ook complimenten dragen bij aan het verbeteren van onze dienstverlening. Indien je toch ontevreden bent over onze dienstverlening, kun je een klacht indienen bij een medewerker persoonlijk of via de email.
Je kunt ook de klachtenfunctionaris inschakelen. Meer informatie vind je bij rechten en plichten.
Uitschrijven
Indien je uitgeschreven wilt worden uit het apotheeksysteem van het Prinses Máxima Centrum, kun je dit melden bij één van onze apothekersassistenten. Je kunt ook een email sturen naar apotheek@prinsesmaximacentrum.nl.
Inleveren oude geneesmiddelen
Geneesmiddelen die niet meer gebruikt worden, moeten via een speciale afvalverwerkingsmethode worden afgevoerd. Je kunt de oude geneesmiddelen inleveren bij de apotheek van het Prinses Máxima Centrum. Wij zorgen dan voor een veilige afvalverwerking.