Soms is er in het buitenland een behandeling beschikbaar die er in Nederland niet is. Dit gaat meestal om een behandeling die onderdeel is van een medisch wetenschappelijk onderzoek (studie). Dit betekent dat zij nog onderzoeken of de behandeling goed werkt en veilig is. Wil je hier meer over weten? Bespreek dit dan met je behandelend arts. Je arts kan met je meedenken en de voors en tegens met je doornemen. Als je kind in aanmerking komt, kan je arts ook contact leggen met het ziekenhuis in het buitenland. Ook kan je arts ervoor zorgen dat de medische gegevens van je kind worden doorgestuurd. Of een behandeling in het buitenland vergoed wordt, hangt af van je zorgverzekeraar.
Soms is een behandeling die wordt onderzocht niet beschikbaar in het Máxima. Door internationale samenwerking zijn we wel op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Dit soort behandelingen zijn nog niet bewezen effectief en kunnen experimenteel zijn of een nieuwe toepassing van een bestaand medicijn.
Belangrijke punten:
- Meestal vergoedt je zorgverzekeraar deze behandelingen niet, tenzij het wordt gezien als ‘standard of care’ – de best beschikbare, wetenschappelijk medisch onderbouwde standaardbehandeling.
- Als je zorgverzekeraar de behandeling niet vergoedt, kun je ervoor kiezen deze zelf te betalen. Maak dan vooraf duidelijke afspraken met het buitenlandse ziekenhuis over de kosten.
- Soms worden de kosten (gedeeltelijk) vergoed door het ziekenhuis dat de studie uitvoert of door een farmaceutisch bedrijf dat het medicijn onderzoekt. Controleer altijd of je zorgverzekeraar het ‘standard of care’-deel wil vergoeden.
- Reis- en verblijfkosten moet je meestal zelf betalen.
- Je behandelteam in het Máxima blijft beschikbaar voor medische vragen en kan, met jouw toestemming, de medische gegevens van je kind delen met het ziekenhuis in het buitenland.
Het komt zelden voor dat een bewezen effectieve behandeling nog niet beschikbaar is in Nederland. Het Máxima is nl door internationale samenwerking goed op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Toch kan het voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met regelgeving, kosten of capaciteit.
Belangrijke stappen:
- Neem contact op met je zorgverzekeraar om te vragen of de behandeling vergoed wordt. Dit is niet altijd vanzelfsprekend. Op de website van het Nationaal Contactpunt voor grensoverschrijdende zorg Nederland vind je informatie over vergoedingen binnen de EU: cbhc.hetcak.nl
- Wordt de behandeling niet vergoed? Dan kun je overwegen deze zelf te betalen. Maak dan vooraf duidelijke afspraken over de kosten met het ziekenhuis in het buitenland.
- Je behandelteam in het Máxima kan, met jouw toestemming, de medische gegevens van je kind delen. Ook blijft het Máxima beschikbaar voor medische vragen
Er zijn veel niet-bewezen effectieve behandelingen. Soms lijkt een behandeling veelbelovend, maar is er nog geen informatie over de veiligheid of werking bij kinderen.
- Deze behandelingen worden meestal niet vergoed door je zorgverzekeraar.
- Je kunt ervoor kiezen om de kosten zelf te dragen. Maak dan vooraf duidelijke afspraken met het buitenlandse ziekenhuis over de kosten.
- Je behandelteam in het Máxima kan, met jouw toestemming, de medische gegevens van je kind doorsturen. Als je behandelteam twijfels heeft over een behandeling of merkt dat er onrealistische verwachtingen zijn, bespreken ze dit met jou.
Crowdfunding
Denk je aan geld inzamelen via crowdfunding? Dan kun je voor advies terecht bij de Vereniging Kinderkanker Nederland. Zij geven tips en kennen betrouwbare platforms, maar bieden zelf geen financiële hulp.
info@kinderkankernederland.nl | 030 242 2944