Lees meer: Wat is kinderkanker?
Spoorzoeken in het DNA
In het Prinses Máxima Centrum doen we veel onderzoek naar de oorzaken van kanker bij kinderen. Ruben van Boxtel is zo’n onderzoeker. Hij vroeg zich af of de kans op schrijffoutjes in het DNA groter is tijdens de zwangerschap. Want een baby groeit in negen maanden heel snel: van één cel tot wel 27 miljard cellen bij de geboorte. Dat betekent héél veel kopieën in korte tijd.
Ruben ontdekte dat de kans op een schrijffout in het DNA inderdaad tien keer zo groot is voor de geboorte dan daarna. Maar niet alle kinderen krijgen kanker. Er lijkt dus nog iets anders aan de hand te zijn.
Ruben ging op zoek naar verschillen tussen het DNA in bloedcellen van kinderen met leukemie, en bloedcellen van gezonde kinderen. Hij ontdekte een voetspoor van bepaalde schade in het DNA van de leukemiecellen: het was ‘verroest’. Dát spoor zorgde voor meer foutjes in het DNA, en voor het ontstaan van de leukemie. Waarom roest dat DNA? Dat weten Ruben en de andere onderzoekers in het Máxima nog niet.
Ruben kijkt ook naar de voetsporen van chemotherapie en kankerverwekkende stoffen in het DNA. Chemotherapie is nodig om kankercellen dood te maken, maar het beschadigt ook gezonde cellen. Wat zijn de gevolgen van die schade? En kunnen we nadelige effecten van chemo in de toekomst voorkomen? Ook daar wordt onderzoek naar DNA-voetsporen voor gebruikt.
Verder kun je DNA-voetsporen gebruiken om te zien of er aanleg voor kanker is bij een kind. Bij ongeveer 1 op de 10 kinderen speelt erfelijkheid een rol.
Lees meer: Kinderkanker en erfelijkheid
In het Prinses Máxima Centrum wordt veel onderzoek gedaan naar het ontstaan van allerlei vormen kinderkanker. Zo hopen de onderzoekers uiteindelijk de ziekte beter te snappen en betere behandelingen te ontdekken.