Lees meer: Waarom krijgen kinderen kanker?
Wat is kanker?
Er zijn veel verschillende soorten kanker, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: cellen die zich ongecontroleerd delen.
Hoe ontstaat kanker?
Een (kinder)lichaam bestaat uit miljarden cellen. Deze cellen delen zich voortdurend waardoor er elke dag nieuwe bijkomen. De aansturing van dit proces, dat we celdeling noemen, wordt gedaan door de kern van de cel.
In de kern van iedere cel bevindt zich namelijk DNA. Dat is jouw genetische code. Deze code vertelt de cel hoe hij zich moet gedragen.
Soms verandert er iets aan de genetische code (het DNA) in een cel. De cel gaat zich dan anders gedragen en blijft zich delen. Zo ontstaat er een klomp ‘foute’ cellen. Dat noemen we een tumor. Kankercellen kunnen ook in het bloed circuleren, zoals bij leukemie.
Kankercellen kunnen in beweging komen en zich uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Doordat kankercellen snel groeien en zich snel delen, nemen zij steeds meer ruimte in beslag. Gezonde cellen en organen komen daardoor in de verdrukking.
Kanker wordt meestal vernoemd naar het type cel of weefsel waarin het ontstaat.
Wat veroorzaakt kanker bij kinderen?
De ‘fout’ in de genetische code van de cel ontstaat meestal spontaan. In elk geval spelen leefstijl en omgevingsfactoren vrijwel geen rol. Bij enkele vormen van kinderkanker speelt erfelijkheid een rol.
Verschil kanker bij kinderen en volwassenen
- Vormen van kanker: Kinderen krijgen vaak andere vormen van kanker dan volwassenen. Zo komt acute lymfatische leukemie vooral bij kinderen voor en chronische lymfatische leukemie bij volwassenen. En krijgen kinderen blastomen terwijl volwassenen carcinomen krijgen.
- Ontstaan: In bijna alle gevallen weten we niet waarom een kind kanker heeft gekregen. Bij kinderen spelen factoren zoals leefstijl en omgeving eigenlijk geen rol. Ook is maar een klein aantal vormen van kinderkanker erfelijk.
- Behandeling: Kinderkanker reageert over het algemeen beter op de behandeling dan kanker bij volwassenen. Kinderen kunnen ook hogere doses chemotherapie verdragen, omdat hun lichaam sneller herstelt.
- Late effecten: De ziekte en behandeling kunnen op de lange termijn gevolgen hebben voor kinderen. Daarom blijft het Prinses Máxima Centrum kinderen ook na hun genezing volgen op de LATER-polikliniek.
- Gecentraliseerde zorg: Sinds 2018 worden alle kinderen met kanker in Nederland behandeld in één nationaal kinderoncologisch centrum: het Prinses Máxima Centrum in Utrecht.
Bekijk onze explainers op YouTube.