Het stamceltransplantatiecentrum is op de derde verdieping en is onderdeel van de afdeling hemato-oncologie. Wij doen er stamceltransplantaties bij kinderen en jongeren met o.a.:
- terugkerende leukemie/very high risk leukemie
- myelodysplastisch syndroom
- beenmergfalen
- Fanconi anemie
- bepaalde stofwisselingsziektes (bijv. Hurler-syndroom)
- andere ziektes waarvoor een allogene SCT nodig is
Kliniek
Voor een stamceltransplantatie word je kind lang opgenomen. Het heeft een eigen kamer, met daaraan vast een kamer voor ouder(s). Wanneer je kind lange tijd extra gevoelig is voor infecties, verblijft het in een kamer met een speciale luchtbehandeling en een sluis. Ook daarbij zit een kamer voor ouder(s).
Polikliniek
Na de SCT komt je kind regelmatig op de polikliniek voor een consult (gesprek) met de arts of de verpleegkundig specialist. Vooraf meten we lengte, gewicht, bloeddruk, hartslag en temperatuur en nemen we bloed af. Ook kijken we of het afweersysteem van je kind zich voldoende herstelt en letten we op tekenen van infecties of transplantatieziekte. Door de SCT heeft je kind alle vaccinaties die het eerder heeft gekregen opnieuw nodig. Die krijgt je kind zodra het voldoende afweer heeft.
De ontwikkeling van je kind centraal
We willen kinderen niet alleen de beste behandeling geven, maar hen ook helpen zo gewoon mogelijk te leven en zich te blijven ontwikkelen, ondanks hun ziekte. Dit noemen we ontwikkelingsgerichte zorg.
Met dit uitgangspunt is ons centrum ontworpen en ingericht. Naast de ouder-kind-kamers zijn er diverse voorzieningen zoals de tienerlounge, de ontdekplek, het theater, de school en diverse tuinen met sportmogelijkheden. Hier vind je daarvan een overzicht.
Shared care
Tijdens en rond de SCT is je kind extra kwetsbaar. De zorg ligt daarom in die periode bij het transplantatieteam. Pas in een latere fase kan een shared care centrum een deel van de zorg overnemen. Informatie over shared care lees je hier.
Verwijsprocedure
Kinderen uit het Máxima of WKZ kunnen worden doorverwezen via het aanmeldformulier in HiX. Andere kinderen kunnen zich via het patiëntenregistratieformulier voor SCT in het Máxima laten registreren.
Aanmelding externe donoren
Daarnaast kunnen centra die hiervoor een overeenkomst met het Máxima hebben, mogelijke minderjarigen donoren voor een volwassen broer of zus voor keuring en beenmergafname aanmelden via het formulier aanvraag minderjarige donor - onderzoek externe donor.