In de folder Levertumoren lees je alles over deze ziektes. Hier vind je vast de belangrijkste informatie.
Oorzaken
Een levertumor ontstaat door een fout in de ontwikkeling van een voorlopercel van een van de levercellen. Hoe zo’n fout precies ontstaat, is niet bekend.
Klachten
Een kind met een levertumor heeft vaak lange tijd geen klachten. Een opgezette buik is meestal het eerste teken dat er iets mis is. Het kan ook zijn dat je kind klaagt over buikpijn.
Hoe stellen we de diagnose?
Er worden echo’s en verschillende soorten scans gemaakt. Ook nemen we bloed af om de functie van de lever te onderzoeken.
Behandeling
Kinderen met een levertumor worden behandeld volgens een protocol dat is gemaakt door nationale en internationale deskundigen. De behandeling bestaat altijd uit chemotherapie om de tumor kleiner te maken en een operatie om de tumor te verwijderen. Wanneer dat laatste niet mogelijk is, overlegt het behandelteam of je kind in aanmerking komt voor een levertransplantatie. Deze operatie wordt in het levertransplantatiecentrum in het Universitair Medisch Centrum Groningen gedaan.
Kans op genezing
Als een hepatoomblastoom vroeg wordt ontdekt en nog niet is uitgezaaid, is de genezingskans 80 tot 90%. Ook als er uitzaaiingen zijn, zijn er goede kansen op genezing (50-60%). Bij een levercelcarcinoom is de genezingskans sterk afhankelijk van de mogelijkheid om de tumor in zijn geheel te verwijderen en/of van eventuele uitzaaiingen.
Vragen?
Kinderen en jongeren met een levertumor worden behandeld op de afdeling solide tumoren.