Welke ziektebeelden behandelen we?
Op de afdeling Solide tumoren behandelen we kinderen met:
Opbouw afdeling
De afdeling Solide tumoren bevindt zich op de tweede verdieping en bestaat uit een polikliniek, een dagbehandeling en een kliniek. In totaal zijn er op de afdeling 30 kamers voor de kinderen beschikbaar. De afdeling beschikt over operatiekamers, een bestralingsafdeling en nucleaire behandelkamers. Voor een aantal onderdelen van de behandeling werken we nauw samen met het Wilhelmina Kinderziekenhuis (operaties), UMC Utrecht (radiotherapie en nucleaire therapie), UMC Groningen (protonentherapie) en vormen we geïntegreerde teams.
Polikliniek
Op de polikliniek vinden gesprekken en kortdurende onderzoeken plaats. Bij binnenkomst op de polikliniek wordt jouw kind gemeten en gewogen. Ook meten we de bloeddruk, hartslag en temperatuur. In het priklab nemen we zo nodig bloed af. Ook heb je een consult bij de medisch specialist of de verpleegkundig specialist. Op basis van de uitslagen en klachten ga je na het consult door naar de dagbehandeling voor de chemotherapie of de OK voor een ingreep. Als er geen behandeling wordt gegeven kunnen jullie weer naar huis. Je weet vooraf wat het doel van de afspraak op de poliklniek is. Zo kun je jouw kind daar goed op voorbereiden.
Dagbehandeling
Op de dagbehandeling komt jouw kind voor behandelingen die in een dag kunnen plaatsvinden. Het kind hoeft dan niet te overnachten in het ziekenhuis. Indien er meerdere dagbehandelingsdagen achtereen gepland zijn is er de mogelijkheid te overnachten in een kamer van het Ronald McDonald Huis. De dagbehandeling is een grote ruimte met speciale dagbehandelingsstoelen en -bedden zodat jouw kind kan rusten tijdens of na de behandeling. Ook zijn er eenpersoonskamers voor kinderen die geïsoleerd moeten worden.
Op de dagbehandeling worden kortdurende chemotherapie, bloedtransfusies en andere medicatie toegediend. Jouw kind komt hier ook voor onderzoeken onder sedatie zoals MRI-scans, CT-scans en PET-scans. Kleine operaties, zoals het plaatsen van een centrale lijn (voor medicatietoediening en bloedafnames), het verrichten van beenmergpuncties, lumbaalpuncties en botbiopsies voeren we uit op speciale kamers bij de dagbehandeling.
Kliniek
Bij de start van de behandeling en voor bepaalde onderdelen van de behandeling (bijvoorbeeld intensieve chemotherapie) is het nodig dat jouw kind wordt opgenomen. Hij/zij verblijft dan met jou op een ouder kind-kamer. Door middel van een schuifdeur in de kamer creëer je een eigen ruimte waar jeje kunt terugtrekken. Je kunt hier overnachten en er is een douchegelegenheid. Alle kamers beschikken over een balkon. Wij streven ernaar de opname van jouw kind zo kort mogelijk te houden.
De ontwikkeling van jouw kind centraal
In het Prinses Máxima Centrum willen we de normale ontwikkeling van jouw kind zo veel mogelijk bevorderen. Dat doen we door de stress voor jouw kind en voor jou zo laag mogelijk te houden, alles met je af te stemmen en zo goed mogelijk te communiceren. Met deze zogenoemde ontwikkelingsgerichte zorg als uitgangspunt is ons centrum ontworpen en ingericht. Naast de ouder kind- kamers zijn er diverse voorzieningen zoals de Tienerlounge, de Ontdekplek, het Theater, onderwijsvoorzieningen en diverse tuinen. Op deze pagina vind je een overzicht van alle voorzieningen in ons centrum.
Lees hier op welke wijze wij de ontwikkeling van jouw kind stimuleren.
Shared Care
Het Prinses Máxima Centrum werkt nauw samen met regionale shared care centra. De kinderoncologen in het Prinses Máxima Centrum stellen de diagnose, maken het behandelplan en verlenen de complexe zorg in onze kliniek. Je kunt met jouw kind in een ziekenhuis bij jullie in de buurt terecht voor minder complexe zorg. Hier vind je alle informatie.
Contactgegevens