In de folder Spier- en andere weke delen tumoren lees je alle informatie over deze ziekte. Hier vind je alvast de belangrijkste informatie.
Oorzaken
Over het ontstaan van rhabdomyosarcoom is heel weinig bekend. Waarschijnlijk is er tijdens een celdeling in de kern van de cel iets beschadigd aan het DNA of ontbreekt er een stukje chromosoom. Soms is de cel al voor de geboorte beschadigd, soms pas later. Hoe zo’n fout precies ontstaat en waarom een cel zich plotseling ongeremd gaat delen, is nog steeds niet helemaal duidelijk.
Klachten
De tumor geeft een pijnloze zwelling die op den duur klachten kan geven. Kinderen met een tumor in het gezicht kunnen een dik gezicht hebben, een dicht of uitpuilend oog, een verstopte neus. Ook kunnen ze last hebben van doofheid, hoofdpijn, scheelzien, misselijkheid en braken. Een tumor in de onderbuik kan verstopping, plasproblemen, opgezette balzak, vaginaal bloedverlies of een opgezette buik geven. Een tumor in armen, benen of romp geeft een zwelling onder de huid of in spieren en pezen.
Hoe stellen we de diagnose?
Er worden röntgenfoto’s, echo’s en verschillende soorten scans gemaakt. Ook wordt onder narcose een stukje tumor weggehaald en onder de microscoop onderzocht.
Behandeling
Kinderen met een rhabdomyosarcoom worden behandeld volgens een protocol dat is gemaakt door nationale en internationale deskundigen. De behandeling hangt af van de soort en de plaats tumor. Meestal wordt eerst chemotherapie gegeven en daarna geopereerd. Bijna altijd volgt na de operatie opnieuw chemotherapie. Soms wordt ook bestraald.
Kans op genezing
De genezingskans van kinderen met een rhabdomyosarcoom hangt vooral af van de plaats en het soort tumor. Bij een ‘relatief gunstige tumor’ is de kans 70-90%, is de tumor ‘ongunstiger’ dan is de kans 50-70%. Zijn er uitzaaiingen, dan is de kans minder. Het is moeilijk voorspellingen te doen. Laat je niet te veel beïnvloeden door de cijfers. Elk kind en elke situatie is uniek.
Vragen?
Kinderen met een rhabdomyosarcoom worden behandeld op de afdeling solide tumoren.