In de folder Niertumoren lees je meer. Hier vind je vast de belangrijkste informatie.
Oorzaken
Een niertumor ontstaat door een fout in de ontwikkeling van een voorlopercel van een van de niercellen. Soms blijkt er een stukje DNA beschadigd te zijn of ontbreekt een deel van een chromosoom. Hoe zo’n fout precies ontstaat, is niet bekend. De tumor kan al voor de geboorte ontstaan.
Klachten
Een niertumor geeft vaak lange tijd geen klachten. Een opgezette buik is meestal het eerste teken dat er iets mis is. Sommige kinderen plassen bloed of hebben buikpijn.
Hoe stellen we de diagnose?
Naast urineonderzoek worden een echo van de buik en verschillende scans gemaakt.
Behandeling
Kinderen met een Wilms-tumor worden behandeld volgens een protocol dat is gemaakt door nationale en internationale deskundigen. De behandeling hangt af van het stadium van de tumor. Een uitgezaaide tumor of een tumor in twee nieren, moet intensiever worden behandeld dan een tumor die op één plaats zit. De behandeling bestaat meestal uit 4-6 weken chemotherapie, een operatie en een nabehandeling met opnieuw chemotherapie. Kinderen jonger dan zes maanden worden meestal direct geopereerd. Sommige kinderen krijgen ook bestraling.
Kans op genezing
Als een Wilms-tumor vroeg wordt ontdekt en niet is uitgezaaid, is de genezingskans 80 tot 90%. Ook als er uitzaaiingen zijn, zijn de kansen goed (75%). Het is moeilijk voorspellingen te doen. Laat je niet te veel beïnvloeden door de cijfers. Elk kind en elke situatie is uniek.
Vragen
Kinderen met een Wilms-tumor worden behandeld op de afdeling solide tumoren.