Speciaal voor broers en zussen in het Máxima is er een animatievideo gemaakt. Bekijk de video hier:
Het is heel logisch dat een broer of zus met kanker wat met je doet
- Je hebt allerlei vragen over de ziekte en de behandeling;
- Je maakt je zorgen;
- Je voelt je bang, alleen of schuldig;
- Je voelt je boos of opstandig;
- Je bent jaloers op je broer of zus;
- Je probeert je terug te trekken.
Dat is allemaal heel normaal en veel broers en zussen zitten ermee. Er kan nog meer spelen, want iedereen ervaart het hebben van een zieke broer of zus zijn eigen manier. Niks is raar. Klik op de volgende links voor tips om met de situatie om te gaan.
- Als je meer wil weten over de ziekte van je broer of zus
- Tips om met verschillende gedachten en gevoelens om te gaan.
- Tips om met veranderingen thuis om te gaan.
- Tips voor school.
- Tips voor in het Prinses Máxima Centrum.
- In contact komen met andere broers en zussen.
Het kan moeilijk zijn als je een broer of zus met kanker hebt of als je broer of zus kanker heeft gehad. Je krijgt met dingen te maken die andere kinderen en jongeren niet meemaken. Misschien maak je je zorgen om je zieke broer of zus, draait alles om hem/haar, is er thuis veel veranderd of vragen mensen steeds hoe het met je broer of zus is. Maar hoe gaat het eigenlijk met jóú?
In de cursus Op Koers Online heb je het hierover met andere brussen. Dat gebeurt vaak in de vorm van een spel. Het kan fijn zijn te merken dat zij net zulke dingen meemaken en dat je niet de enige bent. In de cursus krijg je ook tips hoe je met verschillende situaties kunt omgaan.
De cursus duurt zes weken, met elke week een online-bijeenkomst van 1,5 uur op een vast tijdstip. Er kunnen vier tot zes ouders of brussen deelnemen. De videobijeenkomsten worden begeleid door onze afdeling psycho-oncologie.
Er starten regelmatig nieuwe Op Koers Online cursussen. Als je meer informatie wil of als je je wil aanmelden, kun je contact opnemen via opkoers@prinsesmaximacentrum.nl.
In het Máxima vinden we broers en zussen belangrijk. Daarom organiseren we regelmatig een Brussendag.
Op deze dag zetten we de brussen in het zonnetje met leuke activiteiten. Ook kunnen brussen vragen stellen aan een kinderoncoloog en een psycholoog.
Parallel aan het brussenprogramma is er een programma voor ouders. Zij kunnen ervaringen delen onder begeleiding van een psycholoog en een maatschappelijk werker.
En wat voor tips hebben Kim en Tim voor andere brussen? Lees het hele interview hier.
Klik hier voor een interview met Martha Grootenhuis, hoofd van de afdeling Psychosociale zorg.
Vanuit de Vereniging Kinderkanker Nederland is er lesmateriaal beschikbaar om een les op school te geven over kinderkanker. Er zijn verschillende koffers met verschillende inhoud, afgestemd op bijvoorbeeld leeftijd. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor meer informatie.
Ook heeft de VKKN een maatjesprogramma waar broers en zussen aan kunnen deelnemen. Klik hier voor meer informatie.
Broertjes en zusjes (van 1-10 jaar) van een kind dat behandeld wordt of op de LATER-poli komt, zijn van harte welkom bij de Speelopvang. Daar kunnen ze, onder toezicht, spelen. Je ouder moet wel 24 uur van tevoren een plekje reserveren via speelopvang@prinsesmaximacentrum.nl. De Speelopvang is in de gang links van de centrale hal. Klik hier voor meer informatie.
Meer informatie of suggesties voor of over brussen? Mail naar afdeling Ontwikkelingsgerichte Zorg.