In de folder Beenmergfalen en myelodysplastisch syndroom lees je alle informatie over deze ziekte. Hier vind je alvast de belangrijkste informatie.
Oorzaak
Beenmergfalen ontstaat vaak door een fout in een van de jonge bloedcellen. In de kern van de cel is iets beschadigd aan het DNA of de chromosomen. Zo’n beschadiging is niet altijd aantoonbaar. Waardoor de beschadiging optreedt, is vaak niet bekend. Soms is het beenmergfalen al bij de geboorte aanwezig (aangeboren), soms ontstaat het later (verworven). Soms is beenmergfalen erfelijk.
Klachten
De klachten bij beenmergfalen hangen af van de cellijn (het soort cellen) die uitvalt. Bij een tekort aan rode bloedcellen (bloedarmoede) is je kind bleek en moe. Het kan ook duizelig en kortademig zijn. Door een tekort aan gezonde witte bloedcellen kan je kind last hebben van steeds terugkerende of ernstige infecties en koorts. Bloedneuzen, snel blauwe plekken krijgen, kleine puntvormige paarsrode plekjes en lang nabloedende wondjes komen door een tekort aan bloedplaatjes. Ook kan je kind koorts, opgezette lymfeklieren, bot- of buikpijn of een vergrote milt hebben. Bij uitval van alle cellijnen is er een combinatie van genoemde klachten.
Hoe stellen we de diagnose?
Er wordt bloedonderzoek gedaan en onder sedatie wordt beenmerg afgenomen. Soms wordt ook een chromosoombreuktest gedaan.
Behandeling
Kinderen met beenmergfalen worden volgens een protocol behandeld dat is gemaakt door nationale en internationale deskundigen. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de ziekte en bestaat uit medicijnen, bloedtransfusies en/of een allogene stamceltransplantatie. Dit laatste kan alleen als er een geschikte donor is.
Kans op genezing
De genezingskans is erg afhankelijk van eventuele complicaties tijdens de behandeling.
Vragen
Kinderen met beenmergfalen worden behandeld op de hemato-oncologie afdeling.