We stellen bijvoorbeeld vragen als: hoe zit je in je vel, hoe gaat het op school, hoe is het contact met vrienden/vriendinnen en hoe gaat het met slapen? Daarnaast informeren we altijd of je vragen hebt voor de dokter of verpleegkundig specialist. Deze vragen en de antwoorden die je hebt ingevuld worden door de dokter besproken tijdens de afspraak op de polikliniek. Ben je nog te jong om de vragen zelf in te vullen? Dan vragen we het aan je ouder(s)/verzorger(s). We stellen deze vragen digitaal via het KLIK-portaal.
In dit interview vertelt kinderoncoloog Natasja Dors waarom zij KLIK als arts belangrijk vindt.
Voor wie?
KLIK staat voor Kwaliteit van Leven In Kaart en is een vast onderdeel van onze zorg. KLIK is er voor alle leeftijden: de vragen zijn afgestemd op leeftijd en zo passend voor jouw ontwikkeling, zowel tijdens als na de behandeling. Ben je jonger dan 8 jaar? Dan vragen we aan je ouder(s)/verzorger(s) of zij de vragen willen beantwoorden. Vanaf 8 jaar stellen we de vragen aan jou.
Wat houdt KLIK in?
Eens in de drie maanden zetten we vragen voor je klaar in het KLIK-portaal. Jij of je ouder(s)/verzorger(s) ontvangen daarvan bericht per e-mail. Vervolgens log je in op je computer, tablet of smartphone en kun je de vragen beantwoorden.
De vragen die we stellen zijn gestandaardiseerd, wat betekent dat iedereen dezelfde vragen invult. Op die manier is het mogelijk om jouw ontwikkeling op verschillende onderwerpen over de tijd te volgen. Dit zorgt er echter ook voor dat er mogelijk een vraag tussen zit die niet of minder passend is voor jouw situatie. Een vraag overslaan kan echter niet, probeer de vraag dan alsnog in te vullen. Wij zijn ons er bewust van dat dit niet optimaal is en zijn bezig met een oplossing voor beter afgestemde vragenlijsten.
Tijdens de afspraak met je dokter bespreek je jouw antwoorden. Als je KLIK al vaker hebt ingevuld, kun je samen met de dokter goed zien of er in de loop van de tijd wat is veranderd. Wat gaat er goed? Gaat er iets minder goed? Heb je ergens ondersteuning bij nodig? Dat kan bijvoorbeeld door begeleiding vanuit de ziekenhuisschool of vanuit de fysiotherapie.