Wie geven de afdeling ‘Quality of Life’ vorm?
- Psycho-oncologie medisch pedagogisch zorgverleners, maatschappelijk werkers en (neuro)psychologen
- Ontwikkelingsgerichte zorg (OGZ): KLIK, educatieve voorziening, activiteiten & evenementen, vrijwilligers, consulent levensvragen en Kinderadviesraad
- Pijnvrije zorg (ASAP);
- Supportive care: infecties voorkomen, voeding, behoud van vruchtbaarheid en kinder comfort team;
- Sport- en bewegingscentrum;
- Kwaliteit van zorg ombudsvrouwen en kwaliteitsadviseurs;
- LATER-poli.
Het Prinses Máxima Centrum wil kinderen met kanker niet alleen de beste behandeling geven, maar hen ook helpen zo gewoon mogelijk te leven en zich te blijven ontwikkelen, ondanks hun ziekte. Dit noemen we ontwikkelingsgerichte zorg.
We helpen je kind zo gewoon te blijven functioneren, zowel lichamelijk, cognitief (op school), emotioneel, psychologisch als spiritueel. Ook stimuleren we je kind zich te blijven ontwikkelen. Dit doen we niet alleen tijdens de behandeling, maar ook daarna, want we willen dat kinderen later zo gewoon mogelijk mee kunnen doen in de samenleving.
We stellen altijd het belang van kind en gezin voorop. Daarom stellen we ons bij alles wat wij doen de vraag: wat betekent dit voor kind, ouders en gezin? Wat betekent dit voor de kwaliteit van leven nu en later?
Maandelijks bespreken professionals en vertegenwoordigers van cliëntenraad en Vereniging Kinderkanker verbetermogelijkheden. VOX, de survivorsafdeling van Vereniging Kinderkanker Nederland, denkt mee over LATER-zorg en LATER-research en de kinderadviesraad (KAR) geeft advies over zaken die kinderen aangaan. Daarnaast halen de ombudsvrouwen de inbreng van ouders en kinderen op. Ook dat helpt ons kom de zorg en kwaliteit van leven te verbeteren. Het liefst willen we dat ouders en kinderen vanaf de diagnose actief meedenken over betere zorg en betere kwaliteit van leven.
- Psycho-oncologie: Dr. Martha Grootenhuis
- Supportive care: Dr. Wim Tissing
- Late effecten: Dr. Leontien Kremer
- Neuropsychologie: Dr. Marita Partanen
Zij brengen met hun researchgroep in kaart hoe we in de toekomst de kwaliteit van zorg het beste kunnen vormgeven en ontwikkelen onderzoeken en behandelingen om de kwaliteit van leven steeds verder te verbeteren.